Grzyby mun opłukujemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Następnie kroimy je w paseczki i gotujemy ok. 10 min z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Krewetki przelewamy wrzątkiem, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Mięso z kurczaka kroimy w paseczki lub kostkę, smażymy na oleju i doprawiamy do smaku. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 min. Z dymki odcinamy szczypiorek, cebulki kroimy w krążki.
Papryczki chili opłukujemy, oczyszczamy z pesteczek i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, szklimy cebulkę, dodajemy imbir i chili. Następnie dodajemy bulion, mleko kokosowe i grzyby wraz z wywarem i gotujemy razem przez 3-4 min. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Ponownie zagotowujemy. Dodajemy odsączony makaron, usmażonego kurczaka, sos sojowy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Na chwilkę przed końcem gotowania wkładamy krewetki. Gotową zupę rozlewamy na talerze i dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy