Fasolę wrzucamy do miski i zalewamy zimną wodę tak by jej warstwa przekraczała poziom fasoli o 4 cm. Odstawiamy na ok 7 godz. W tym czasie wodę zmieniamy 3 razy. Namoczoną fasolę odsączamy na sicie. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy fasolę, liść laurowy i zagotowujemy. Następnie zupę gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż fasola będzie miękka ale nie rozgotowana. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę marchewki i cebule. Smażymy ok minuty po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy ok. 5 min. Usmażone warzywa przekładamy do garnka z bulionem i fasolą. Zupę gotujemy pod przykryciem jeszcze ok. 15 min na średnim ogniu. Na końcu wlewamy sos sojowy, wsypujemy rozmaryn i tymianek, doprawiamy solą, pieprzem i chili. Chwilkę razem gotujemy. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy