Przepis na Zebra pisanka wielkanocna z kawą

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1440
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została opublikowana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2735 odwiedzających!
Bon Appétit!

Zdjęcia

Składniki

  • mąka tortowa 500 g
  • jaja 5 szt
  • cukier 1,5 szkl
  • biała oranżada 250 ml
  • olej 250 ml
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • kawa prawdziwa - rozpuszczalna 1,5 - 2 łyżek
  • orzechy laskowe - (niekoniecznie) 3 łyżki
  • lub mąka 2 łyżki

dekoracja

  • pokruszone orzechy
  • wiórki kokosowe
  • polewa czekoladowa

Jak zrobić Zebra pisanka wielkanocna z kawą?

Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę. Następnie ciągle miksując zmniejszyć obroty i dodawać na przemian 2 łyżki gazowanego napoju i 2 łyżki oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić- napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko – nawet 2 – 3 razy i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch naczyniach). Do jednej części wsypujemy kawę, a do drugiej mielone orzechy lub (jeśli nie mamy orzechów lub nie chcemy orzechów ) dodajemy 2 łyżki mąki. Nakładamy ciasto do foremki w kształcie pisanki na środek foremki – po 2 łyżki – najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki kawowe ciasto i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy. Pieczemy 50 – 60 min. W temperaturze 180 stopni c. Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania, ale jeśli to ma być zebra wielkanocna to ozdabiamy ją motywem wielkanocnym. Ci, którzy mają sporą inwencję twórczą lub posiadają kolorowe lukry nie sprawi trudności udekorowanie ciasta na kolorowo, jak prawdziwą pisankę lub kraszankę.

Podobne przepisy

Migdałowe ciasteczka świąteczne

Ile porcji: 24

Data dodania: 2022-07-09

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Ciasta

Rolada malinowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2011-10-30

Dodany przez: enia

Kategoria: Ciasta

Słone kruche ciasto na pasztet

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Biszkoptowe placki do tortu

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-01

Dodany przez: robbo

Kategoria: Ciasta

Ciasto z ryżem preparowanym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Rogaliki z nadzieniem

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2011-05-22

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta