Przepis na Wieprzownia w pomarańczach

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Data dodania:
Wyświetlenia:
739
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • wieprzowina 1 kg
  • masło 8 dag
  • skórka z pomarańczy 3 łyżki
  • białe wyrawne wino 1,5 szklanki
  • sok z pomarańczy 1,5 szklanki
  • szałwia 10 liści
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić Wieprzownia w pomarańczach?

Mięso umyć, osuszyć i polać sokiem oraz winem, dodać szałwię, liść laurowy i startą skórkę z pomarańczy. Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Mięso obwiązać nicią, gotować przez 45 minut w marynacie na małym ogniu, dodać odrobinę soli. Masło stopić z szałwią, przelać do naczynia żaroodpornego ułożyć mięso i piec przez 50 minut w nagrzanym piekarniku.

Podobne przepisy

Rolada schabowa z papryką

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-01-21

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Polędwica wołowa w cieście

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-28

Dodany przez: kermit

Kategoria: Mięsne

Pasztet babci

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Potrawka z kurczaka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Bitki z szynki

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-12-18

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Gołąbki z kaszy jaglanej

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-09-23

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne