Przepis na Wieniec w cieście

Dodano przez:
Ile porcji:
12
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
899
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne, Warzywa

Przepis została opublikowana w dniu: 18.02.2024
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2852 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • mięso wieprzowe z łopatki 1 kg
  • słonina 10 dag
  • marchew 2 sztuki
  • pietruszka 2 sztuki
  • seler 1/2 sztuki
  • białe wino ok 1/2 szklanki
  • wątróbka 25 dag
  • bułka kajzerka sucha
  • mleko do rozmoczenia bułki 1 szklanka
  • jaja 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka szczypta
  • olej do smażenia
  • kruche ciasto (karbowane paski)

Jak zrobić Wieniec w cieście?

Mięso pokroić na kawałki, Marchew, pietruszkę i seler obrać zetrzeć na grubych oczkach i zalać winem odstawić na 24 godziny. Mięso z warzywami obsmażyć na oleju dodać pokrojoną w kostkę słoninę, dusić do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną wątróbkę i dusić jeszcze 10 min. Wystudzić. Zmielić trzykrotnie dodać namoczoną i odciśniętą bułkę,jaja i przyprawy.
Włożyć do formy – wieńca. Piec 45 min. w temp. 180*C. Wyjąć z formy i owinąć paskami karbowanymi kruchego ciasta, posmarować żółtkiem i piec jeszcze 10 min.

Podobne przepisy

Karkówka po chłopsku

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Mięsne

Potrawka z kurczaka

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-06-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Schabowy z żółtkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-28

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Mięsne

Kanapka z szynką i warzywami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-19

Dodany przez: pacul

Kategoria: Mięsne

Roladki drobiowe

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-28

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Mięsne

Zimne nóżki w słoiku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-12-25

Dodany przez: ewas135

Kategoria: Mięsne