Przepis na Tort Fedora

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
4895
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

Zdjęcia

Składniki

  • wafle 4 szt

masa orzechowa

  • zmielone orzechy włoskie 300 gram
  • słodka śmietanka 40 ml
  • cukier puder 80 gram
  • masło 70 gram
  • spirytus 2 łyżki

masa migdałowa

  • zmielone migdały 300 gram
  • słodka śmietanka 40 ml
  • cukier puder 80 gram
  • spirytus 2 łyżki

masa czekoladowa

  • gorzka czekolada 200 gram
  • mleczna czekolada 100 gram
  • masło 150 gram
  • kakao 2 łyżki
  • cukier puder 50 gram
  • spirytus 2 łyżki

polewa

Jak zrobić Tort Fedora?

Przygotować masę orzechową: śmietankę podgrzać z cukrem do jego rozpuszczenia, zmiksować z orzechami. Gdy masa wystygnie dodać masło i spirytus – całość utrzeć. W podobny sposób przygotować masę migdałową. Na spód blaszki położyć wafel, na to masę orzechową, przykryć waflem, na to masę migdałową i kolejny wafel. Przygotować masę czekoladową. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Dodać pozostałe składniki i utrzeć. Wyłożyć na ciasto i przykryć ostatnim waflem. Polewa: masło, cukier i mleko gotować na małym ogniu, do połączenia składników na koniec dodać kakao i wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wylać na ciasto. Przechowywać w lodówce, wyjąć pół godziny przed podaniem.

Podobne przepisy

Stefanka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-05

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Shrek

Ile porcji: 24

Data dodania: 2024-01-15

Dodany przez: onana

Kategoria: Ciasta

Bułeczki pszenne z otrębami

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-10

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z polewą

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-11-06

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta

Galaretka do przełożenia ciast

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-11-18

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z kremem ajerkoniakowym

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-02-19

Dodany przez: blagro1

Kategoria: Desery