tort jest pracochłonny ale pyszny
1. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z jajami, wsyp zawartość opakowania z ciastem biszkoptowym i dodaj kakao.
2. Wszystkie składniki miksuj przez 5 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i napowietrzonej masy.
3. Masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
4. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut w 180ºC (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
5. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
6. Wystudzony biszkopt przekrój równolegle na 3 części.
7. Spód nasącz 50 ml ponczu.
8. Krem Karpatka w 5 minut przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodaj kakao oraz alkohol.
9. Na nasączony spód wyłóż wiśnie (kilka pozostaw do dekoracji), na nie krem i nakryj drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz 50 ml ponczu.
10. Aby przygotować krem śmietankowy, najpierw rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem wanilinowym. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
11. Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej dodaj pokrojoną połówkę gorzkiej czekolady. Wymieszaj i wyłóż na ciasto. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go pozostałym ponczem.
12. Wierzch i boki tortu wysmaruj drugą częścią bitej śmietany. Udekoruj wiśniami, obsyp startą połówką czekolady.
13. Schładzaj co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje podawany na drugi dzień.
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta