Przepis na Tort Czarny las

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2214
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

tort jest pracochłonny ale pyszny

Receptura została dodana w dniu: 14.02.2024
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2984 osób!
Bon Appétit!

Składniki

  • ciasto biszkoptowe opakowanie 400 g
  • jaja 4 sztuki
  • kakao 4 łyżki
  • woda 50 ml

poncz:

  • sok wiśniowy 100 ml
  • alkohol 50 ml

Krem czekoladowy:

  • krem karpatka 1 opakowanie
  • mleko 400 ml
  • kakao 3 łyżki
  • alkohol 1 łyżka
  • wiśnie w spirytusie 350 g słoiczek

Krem śmietankowy:

Dekoracja:

  • czekolada starta na grubych oczkach 1/2 tabliczki

Jak zrobić Tort Czarny las?

1. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z jajami, wsyp zawartość opakowania z ciastem biszkoptowym i dodaj kakao.
2. Wszystkie składniki miksuj przez 5 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i napowietrzonej masy.
3. Masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
4. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut w 180ºC (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
5. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
6. Wystudzony biszkopt przekrój równolegle na 3 części.
7. Spód nasącz 50 ml ponczu.
8. Krem Karpatka w 5 minut przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodaj kakao oraz alkohol.
9. Na nasączony spód wyłóż wiśnie (kilka pozostaw do dekoracji), na nie krem i nakryj drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz 50 ml ponczu.
10. Aby przygotować krem śmietankowy, najpierw rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem wanilinowym. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
11. Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej dodaj pokrojoną połówkę gorzkiej czekolady. Wymieszaj i wyłóż na ciasto. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go pozostałym ponczem.
12. Wierzch i boki tortu wysmaruj drugą częścią bitej śmietany. Udekoruj wiśniami, obsyp startą połówką czekolady.
13. Schładzaj co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje podawany na drugi dzień.

Podobne przepisy

Szarlotka

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-21

Dodany przez: netha

Kategoria: Ciasta

Ciasto Cudo

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-05-08

Dodany przez: madi356

Kategoria: Ciasta

Pączki II

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Napoleonka.

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-08

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Banany kakaowo-waniliowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-02

Dodany przez: monika4

Kategoria: Desery

Bardzo zdrowy smoothie

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-01-10

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Desery