Przepis na Tort Czarny las

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2245
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta, Desery

tort jest pracochłonny ale pyszny

Składniki

  • ciasto biszkoptowe opakowanie 400 g
  • jaja 4 sztuki
  • kakao 4 łyżki
  • woda 50 ml

poncz:

  • sok wiśniowy 100 ml
  • alkohol 50 ml

Krem czekoladowy:

  • krem karpatka 1 opakowanie
  • mleko 400 ml
  • kakao 3 łyżki
  • alkohol 1 łyżka
  • wiśnie w spirytusie 350 g słoiczek

Krem śmietankowy:

Dekoracja:

  • czekolada starta na grubych oczkach 1/2 tabliczki

Jak zrobić Tort Czarny las?

1. W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z jajami, wsyp zawartość opakowania z ciastem biszkoptowym i dodaj kakao.
2. Wszystkie składniki miksuj przez 5 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej i napowietrzonej masy.
3. Masę wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.
4. Wstaw do lekko podgrzanego piekarnika i piecz około 40 – 45 minut w 180ºC (sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
5. Po upieczeniu biszkopt pozostaw do ostygnięcia.
6. Wystudzony biszkopt przekrój równolegle na 3 części.
7. Spód nasącz 50 ml ponczu.
8. Krem Karpatka w 5 minut przygotuj wg sposobu podanego na opakowaniu. Pod koniec miksowania dodaj kakao oraz alkohol.
9. Na nasączony spód wyłóż wiśnie (kilka pozostaw do dekoracji), na nie krem i nakryj drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasącz 50 ml ponczu.
10. Aby przygotować krem śmietankowy, najpierw rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem z cukrem wanilinowym. Pod koniec miksowania dodaj rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
11. Ubitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej dodaj pokrojoną połówkę gorzkiej czekolady. Wymieszaj i wyłóż na ciasto. Przykryj ostatnim blatem ciasta i nasącz go pozostałym ponczem.
12. Wierzch i boki tortu wysmaruj drugą częścią bitej śmietany. Udekoruj wiśniami, obsyp startą połówką czekolady.
13. Schładzaj co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje podawany na drugi dzień.

Podobne przepisy

Banany w galaretce

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Desery

Sernik z biszkoptami i cappucino

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-09-30

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasteczka paluszki

Ile porcji: 50

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-25

Dodany przez: dabal03

Kategoria: Desery

Kompot z gruszek

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-20

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Desery

Francuskie rurki z kremem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2023-09-22

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Desery

Babka czekoladowa

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-01

Dodany przez: kermit

Kategoria: Ciasta