Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Lekko przestudzić, dodać szczyptę soli. Masło stopić na niewielkim ogniu, dodawać do masy jajecznej na przemian z mąką i mąką ziemniaczaną (3 łyżki). Kakao przesiać przez sitko bezpośrednio do ciasta, dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia posmarować masłem lub wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10-15 min w temp. 220 st. C. Upieczony biszkopt natychmiast zdjąć z blachy, ostudzić na kratce kuchennej. Wiśnie osączyć, sok zachować, kilka ładnych owoców odłożyć do dekoracji. Szklankę soku przelać do rondelka, zagotować. Mąkę ziemniaczaną (2 łyżeczki) wymieszać z 4-5 łyżkami zimnego soku, wlać do rondelka, gotować przez chwilę, cały czas mieszając. Dodać wiśnie, ostudzić. Zimną masę owocową rozsmarować na biszkoptowym spodzie. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i zagęszczaczem. 10 łyżek śmietany odłożyć do dekoracji, resztę rozłożyć na cieście. Gotowy torcik pokroić na porcje, udekorować rozetkami z bitej śmietany, odłożonymi wiśniami i wiórkami czekoladowymi.
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta