Co zrobić z niewykorzystanymi puszkami brzoskwiń? – tarte 🙂
Mąkę, cukier, masło, żółtko i śmietanę połączyć, zagnieść ciasto. Uformować kule, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st. Formę do tarty (lub tortownice) wysmarować masłem, posypać mąka lub bułka, ciasto rozwałkować i wyłożyć formę. Nałożyć papier do pieczenia, wysypać groch i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjąć i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć, z soku odlać 125ml. Nie miałam pomysłu co dać na dno ciasta pod brzoskwinie a miałam masę marcepanowa i ja użyłam. Masę marcepanowa zagnieść, dodać garść płatków i taka zagnieciona masą wykleić dno upieczonego ciasta. Na to położyć polówki brzoskwiń. Zagotować sok z brzoskwiń dodać galaretkę i rozpuścić. Posmarować nią brzoskwinie, wolne przestrzenie wypełnić galaretka. Płatki przyprażyć na patelni i posypać z wierzchu owoce. Posypałam tez gotowymi wiórkami czekoladowymi.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta