Ważne!!! Przed włożeniem blachy do pieca skropić ciasto i pergamin obficie zimną wodą. Od tego zależy, czy ptysie wyrosną.
Wodę zagotować na średnim ogniu z solą i tłuszczem. Garnek zdjąć z ognia. Wsypać do niego zdecydowanym ruchem całą mąkę. I stale mieszać składniki. Garnek postawić na małym ogniu kuchenki. Ciasto mieszać cały czas tak długo, aż powstała kula będzie odchodziła od dna garnka. Garnek znów zdjąć z ognia. Natychmiast wmiksować do ciasta 1 jajko. Ciasto przestudzić. Do prawie zimnego ciasta wkręcać po jednym jajku. Najwygodniej zrobić to spiralkami ręcznego miksera. Ciasto powinno być zwarte, żółte i błyszczące. Blachę wyłożyć pergaminem. Układać na niej łyżką kulki z ciasta. Ciastka piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przez pierwsze 20 minut nie wolno otwierać piekarnika ponieważ wtedy ptysie opadną. Natychmiast po wyjęciu z piecyka przekroić ptysie, otworzyć i ostudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Ptysie napełniać bitą śmietaną tuż przed podaniem na stół. Posypać cukrem pudrem.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery