Przepis na Szwajcarskie pierniczki

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
45 min.
Czas przygotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2580
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka 50 dag
  • miód 35 dag
  • cukier puder 15 dag
  • migdały 3 dag
  • smażona skórka pomarańczy 5 dag
  • sody oczyszczona 5 g
  • przyprawy do piernika 1 paczka

Jak zrobić Szwajcarskie pierniczki?

Przesianą mąkę wsypać do miski, zrobić zagłębienie, wlać płynny miód, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, dodać sparzone, obrane i drobno posiekane migdały, posiekaną skórkę pomarańczową, przyprawy i sodę oraz dobrze wyrobić ciasto, rozwałkować, podsypując mąką, na prostokąt. Wyłożyć na dobrze wysmarowaną masłem i oprószoną mąką blachę o trzech brzegach. Posmarować ciasto dokładnie po wierzchu mlekiem za pomocą pędzelka. Piec 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe pomarańczowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-11-05

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Góralka

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-10-11

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Tort truskawkowo – śmietankowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-14

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Kakaowiec z polewą

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-27

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Ciasto delicjowe

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 100 min.

Data dodania: 2022-10-07

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Ciasta

Jabłkowe pod pianą

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-08

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta