Mimo tego, że przepis na karteczce jest już brązowy ze starości smakuje tak jak dawniej
Receptura została opublikowana w dniu: 16.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2015 osób!
Na zdrowie!
Ser przetrzeć przez perlonowe sito. Umyte jaja wybić, oddzielić białka od żółtek. Tłuszcz rozetrzeć w misce i dodawać po trochu żółtka, mieszając w dalszym ciągu. Do utartych żółtek dodać ser i dobrze utrzeć. Z białek ubić sztywną pianę utrwaloną łyżeczką cukru kryształu. Do masy serowej dodawać porcjami pianę i przesianą mąkę, lekko mieszając okrągłymi ruchami (nie ucierać). Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta trzy wałki, jak na kopytka i nieco spłaszczyć. Na równolegle ułożonych wałkach zaznaczyć nożem kratkę i pokrajać je w ukośne kluski (jednocześnie). Pierogi ugotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i odsączyć. Pierogi podawać na ogrzanym okrągłym półmisku, okraszone przyrumienioną tartą bułką ze stopionym masłem i surówką z marchwi i jabłek, surówką z pomidorów itp.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie