Przepis na Sos na zimno gruszkowo-imbirowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1312
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • dojrzałe gruszki 4 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • starty świeży imbir 2 łyżeczki
  • marynowany imbir posiekany 1 łyżeczka
  • białe wytrawne wino 1 szklanka
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • cukier 3 łyżki
  • mielone goździki 3 szt
  • woda letnia 0,5 szklanki
  • sos tabasco do smaku
  • sól do smaku

Jak zrobić Sos na zimno gruszkowo-imbirowy?

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Cukier podgrzewamy na małym ogniu aż zacznie się karmelizować, dodajemy rozdrobnione gruszki i smażymy 3-5 min. Podlewamy winem i wodą i gotujemy na małym ogniu 10 min. Dodajemy imbir świeży i marynowany, sok z cytryny, posiekany czosnek i gotujemy 8-10 min na małym ogniu często mieszając. Sos miksujemy z kilkoma kroplami sosu tabasco, goździkami i solą. Studzimy.

Podobne przepisy

Sos tysiąca wysp

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-11

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Sos tzatziki

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Sosy

Czerwona polewka do mięsa

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2024-03-04

Dodany przez: mati

Kategoria: Sosy

Jajka w koperkowym sosie

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Sosy

Sos majonezowo keczupowy

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-11-27

Dodany przez: Emila

Kategoria: Sosy

Sos ketchupowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-08

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Sosy