Przepis na Sos musztardowy po holendersku

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1061
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

  • kremówka 1/2 szklanki
  • musztarda ostra 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • żółtka 2 sztuki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • woda 2 łyżki
  • masło 1/2 kostki
  • pieprz biały 1/4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka

Jak zrobić Sos musztardowy po holendersku?

Wodę zagotowujemy z octem i pieprzem, studzimy, dodajemy żółtka i całość dokładnie roztrzepujemy, podgrzewamy na ogniu, zestawiamy z palnika i wlewamy cienką stróżką stopione masło. Sos doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Śmietanę roztrzepujemy z musztardą, solą i pieprzem, dodajemy do sosu holenderskiego i dokładnie roztrzepujemy.

Podobne przepisy

Ziołowy sos z filetem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-17

Dodany przez: malina

Kategoria: Sosy

Sos bananowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-03

Dodany przez: efka

Kategoria: Sosy

Ziołowe pesto

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-17

Dodany przez: ilka_86

Kategoria: Sosy

Sos mleczno-serowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-28

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Sosy

Zasmażka czosnkowa do kalafiora

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-12-29

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Sosy

Sos pomarańczowo- ziołowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-09-24

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy