Przepis na Sos baszamelowy

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
15 min.
Czas przygotowania:
15 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1471
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sosy

Składniki

Jak zrobić Sos baszamelowy?

Masło topimy w rondlu na małym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszając lekko zasmażamy, tak by składniki nie zrumieniły się. Nie przerywając mieszania wlewamy cienkim strumieniem mleko. Mieszamy energicznie – aż sos zgęstnieje – by nie powstały grudki. Dodajemy bulion, doprawiamy do smaku i mocno podgrzewamy ale już nie zagotowujemy.

Podobne przepisy

Sos ziołowo – jogurtowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-03

Dodany przez: wiechu

Kategoria: Sosy

Sos winegret – podstawowy – 2

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-09-12

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Sosy

Sos sałatkowy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-17

Dodany przez: buba00

Kategoria: Sosy

Pikantny sos borówkowy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Sosy

Paprykowy sos

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-29

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Sosy

Zasmażka jasna

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-30

Dodany przez: Bocja

Kategoria: Sosy