Receptura została dodana w dniu: 21.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2233 osób!
Bon Appétit!
Mąkę dwukrotnie przesiewamy. Robimy rozczyn z jednej szklanki mąki, letniego mleka i rozpuszczonymi drożdżami. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce by podrósł. W tym czasie ucieramy masło z cukrem i w trakcie ucierania dodajemy żółtka i całe jaja. Ciągle ucierając wlewamy wyrośnięty rozczyn, startą skórkę z cytryny i odrobinę soli. Całość miesimy, czyli zarabiamy dokładnie, by ciasto odstawało od naczynia i rąk. Ciasto nie może być ani za twarde, ani za rzadkie, ma być lekko wolne. Gdy wyjdzie nam za rzadkie dodajemy do niego trochę przesianej mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce by pięknie nam wyrosło. Z wyrośniętego ciasta formujemy podłużne bułeczki i układamy je na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pozostawiamy bułeczki około 15 minut, by podrosły i pieczemy w średnio gorącym piekarniku180 stopi c. Na złoty kolor – około 25 – 30 minut.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery