Domowe śląskie wypieki
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek wykruszyć drożdże, dodać cukier puder, dolać trochę ciepłego mleka wymieszać, dodać resztę cukru, żółtka kilka, ekstrakt, wlać resztę mleka, zarobić ciasto, dodać miękkie masło, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję miękkiej plasteliny daje się łatwo wyrabiać. Można je kształtować na dwa sposoby – brać ręką po kawałku rozpłaszczać na dłoni w placek posmarować rozmąconym jajkiem, zlepiać do środka rogi w kopertę lub – posypać mąką stół, rozwałkować ciasto w kwadraty, smarować jajkiem na to nadzienie i założyć rogi do środka, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem; wałkujemy na grubość ok 5mm, te wałkowane pieczemy 15 min te grubsze robione w ręku ok 20 min do zrumienienia. Kołoczki smarujemy jakiem roztrzepanym, na to nadzienie serowe lub inne zwijamy, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, niech rośną ok 10 min i następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy grubym cukrem i do pieca. Pieczemy ok 15 min w piekarniku gazowym temp 200-220st. Nadzienie: wszystkie składniki wrzucamy do malaksera lub ręcznie w misce mieszamy. Ja odjęłam część nadzienia serowego i połączyłam z rozgniecionymi truskawkami. Część kołoczków zrobiłam z serem białym a część z truskawkowym.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery