Przepis na Schab po wiedeńsku

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2588
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • schab 1 kg
  • smalec 30 g
  • czosnek 2 ząbki
  • kminek w proszku 1 łyżeczka
  • rosół 1/2 szkl
  • ocet 1 łyżeczka
  • sól

Jak zrobić Schab po wiedeńsku?

Wykrajać polędwicę usuwając kości, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, posypać kminkiem i skropić octem; zostawić na 1 godz. W rondlu rozgrzać smalec, obrumienić schab ze wszystkich stron i piec ok. 90 min. W piekarniku, podlawszy rosołem. W czasie pieczenia podlewać mięso sosem spod pieczeni. Upieczone mięso pokrajać na plastry i podawać polane sosem, z ziemniakami z wody oraz z sałatką z surowej kwaszonej kapusty.

Podobne przepisy

Wiosenna jajecznica

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-09-10

Dodany przez: bernika

Kategoria: Jarskie

Leniwe z twarogiem i ziemniakami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: monciasz

Kategoria: Jarskie

Cebula faszerowana 2

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-05

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Ziemniaki pieczone w pazłotku

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-10

Dodany przez: monika4

Kategoria: Jarskie

Ryż z jagodami

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-12-01

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Jarskie

Grzanka z niespodzianka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-07-21

Dodany przez: gosiakaminska

Kategoria: Jarskie