Samosy to popularne danie kuchni indyjskiej. Nadzienie może być wegetariańskie – z samych warzyw, a może też być z mięsem (mielona wołowina, drób) lub rybne. Ciasto użyte przy samosach może być kruche, filo, a nawet francuskie.
Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej, wrzucić przyprawy – kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i pieprz. Często mieszając smażyć przyprawy około minuty i dodać cebulę, oraz groszek. Jak cebula zacznie brązowieć dodać utarte ziemniaki. Posolić. Po 3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i pokroić w pasy o szerokości 5 cm.
Zagiąć brzegi ciast z jednego końca ciasta, tak aby zrobiła się trójkątna kieszonka. Docisnąć i włożyć do środka farsz. Następnie owinąć kieszonkę resztą ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć samosy. Piec 15-25 minut, w zależności od grubości ciasta.
Kategoria: Kuchnia indyjska