Przepis na Samosy

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
35 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
20 m
Czas smażenia:
5 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2458
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kuchnia indyjska

Samosy to popularne danie kuchni indyjskiej. Nadzienie może być wegetariańskie – z samych warzyw, a może też być z mięsem (mielona wołowina, drób) lub rybne. Ciasto użyte przy samosach może być kruche, filo, a nawet francuskie.

Zdjęcia

Składniki

  • ciasto kruche 250 gram

farsz

  • ugotowane ziemniaki 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • groszek 4 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • kumin 2 szczypty
  • kolendra 2 szczypty
  • kurkuma 2 szczypty
  • papryka 2 szczypty

sztuka

Jak zrobić Samosy?

Cebule pokroić w drobna kosteczkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Rozgrzać olej, wrzucić przyprawy – kumin, kolendrę, kurkumę, paprykę i pieprz. Często mieszając smażyć przyprawy około minuty i dodać cebulę, oraz groszek. Jak cebula zacznie brązowieć dodać utarte ziemniaki. Posolić. Po 3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Ciasto kruche rozwałkować i pokroić w pasy o szerokości 5 cm.

Zagiąć brzegi ciast z jednego końca ciasta, tak aby zrobiła się trójkątna kieszonka. Docisnąć i włożyć do środka farsz. Następnie owinąć kieszonkę resztą ciasta.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i włożyć samosy. Piec 15-25 minut, w zależności od grubości ciasta.

Podobne przepisy

Samosy

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kuchnia indyjska