Śledzie namoczyć na około 24 godziny, parę razy zmieniając wodę w której się moczą. Następnie oczyścić je, wyjąć mlecze, zdjąć skórę i usunąć. Obrać dużą cebulę i posiekać, korniszony drobno pokroić, wymieszać razem z cebulą. Filety posmarować cienko musztardą i położyć na nich cienką warstwą korniszonów wymieszanych z cebulą. Filety zwinąć ciasno w ruloniki i spiąć wykałaczkami, następnie ułożyć je ciasno w słoju. Śledzie przetrzeć przez sito. Zagotować z wodą sok z cytryny lub ocet winny, z małym liskiem laurowym, kilkoma ziarnkami pieprzu i ziela angielskiego, oraz drobno posiekaną, średnią cebulą. Ostudzić i dodać do śledzi, cały czas mieszając. Sosem zalać śledzie i postawić je w chłodnym miejscu na dwa dni. Podając rolmopsy ułożyć je na półmisku i polać sosem (po wyjęciu listka laurowego, pieprzu i ziela angielskiego), posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i udekorować ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza
Kategoria: Owoce morza