Ucieramy żółtka z łyżką cukru i skórką otartą z cytryny. Mąkę przesiewamy, łączymy z żółtkami i mieszamy na jednolitą masę. Białka oziębiamy w lodówce i ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z przygotowaną masą. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 5-10 minut w piekarniku nagrzanym do 230 stopni. Gotowe ciasto wyjmujemy na ściereczkę posypaną cukrem. Zdejmujemy z wierzchu papier i przykrywamy drugą najlepiej lekko wilgotną ściereczką.
Krem: Do garnka z wodą wstawiamy rondelek i wrzucamy do niego połamaną, gorzką czekoladę. Topimy ją i schładzamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem, mieszamy z rozpuszczoną czekoladą i ewentualnie rumem. Biszkopt smarujemy kremem i zwijamy przy pomocy ściereczki w roladę. Część kremu możemy pozostawić i udekorować nim roladę. Do dekoracji możemy użyć również posiekanych orzechów i owoców z konfitur np. wiśni.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta