Przepis na Rogaliki „TOPIELCE”

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
9554
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Zdjęcia

Składniki

dodatkowo

  • dżem 1 słoiczek

Jak zrobić Rogaliki „TOPIELCE”?

Margarynę roztopić (ostudzić), dodać mleko i drożdże.Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, cukier i wlać margarynę z mlekiem i drożdżami. Wyrobić dobrze ciasto. Ciasto zawinąć w czystą szmatkę i zalać zimną wodą (po prostu utopić ciasto w wodzie). Tak pozostawić na 15-20 minut.

Gdy wypłynie na wierzch wyjąć ciasto na stolnice posypaną mąką. Ciasto rozwałkować wykrawać trójkąciki. Na każdy trójkącik nakładać dżem i zawijać rogaliki. Posmarować żółtkiem i piec w 160* przez 15 do 20 minut.
Z tego ciasta bardzo dobre są bułeczki.

Podobne przepisy

Na dzień dziecka – Piłka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: eva45

Kategoria: Ciasta

Ciasto kruche do mazurków

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-06-25

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Jabłecznik z kokoskami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-10-22

Dodany przez: emilia9n

Kategoria: Ciasta

Snikers na waflu

Ile porcji: 15

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: ben-ka

Kategoria: Ciasta

Drożdżak z cukinią

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Ciasta

Biszkopt z truskawkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-02-23

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Ciasta