Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka. Do tak przygotowanego rozczynu dodać mąkę, mleko (tyle mleka, aby ciasto miało dużo gęstszą konsystencję niż ciasto naleśnikowe, prawie jak ciasto drożdżowe ), cukier waniliowy, szczyptę soli. Wszystko należy porządnie uklepać drewnianą łyżką tak, aby powstawały w cieście pęcherzyki powietrza i ciasto „pracowało”. Tak przygotowane ciasto odstawić na chwilę. Najlepiej przygotować sobie szklankę z ciepłą wodą do maczania łyżki, którą będziemy nabierali ciasto na racuchy. Łyżkę zamaczamy najpierw w szklance z ciepłą wodą po czym nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzaną, wylaną tłuszczem patelnię. Łyżeczką postarać się utworzyć lekki dołek w cieście i nałożyć odrobinę dżemu. Przykryć dżem cienką warstwą ciasta. Ta czynność musi być wykonywana w miarę sprawnie. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania ciasta. Smażymy z dwóch stron. Racuchy wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Desery
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Desery
Kategoria: Przekąski