Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i łączymy z białkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej dodajemy mak – mieszamy. Każde ciasto ( białe, z makiem i kakao) pieczemy osobno) w kwadratowej średniej wielkości tortownicy w nagrzanym do 170 stopni przez około 20 – 25 minut. Galaretkę (gruszkowa lub cytrynowa) rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z częścią cukru pudru i gdy będzie miało konsystencję gęstej śmietany zaczynamy stopniowo porcjami dodawać do niego zimną, ale płynną galaretkę galaretkę. Pod koniec ucierania dodajemy pozostały cukier puder. Na dno tortownicy wkładamy ciemne ciasto, smarujemy je 1 02 łyżkami dżemu i cieniutką warstwą kremu. Na krem nakładamy ciasto z makiem i smarujemy cienką warstwą kremu. Następnie wkładamy jasne ciasto i pozostały krem. Powierzchnię tortu wygładzamy i dekorujemy wg własnego uznania: pokruszoną lub startą czekolada, czekoladą rozpuszczoną , bitą śmietaną itd.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta