Przepis na Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-paprykowym

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
1073
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Mielone inaczej… tak przyrządzone wprowadzą urozmaicenie do jadłospisu.

Przepis została dodana w dniu: 09.03.2010
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2672 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 600 g
  • czerwona papryka 1 strąk
  • por sałatkowy (biała jego część) 3 szt
  • wywar warzywny (może być z kostki) 3/4 szklanki
  • grzyby leśne 200 g
  • kwaśna śmietana 150 ml
  • oliwa 3-4 łyżki
  • sucha kajzerka 1 szt
  • jajo 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • biały pieprz
  • słodka papryka

Jak zrobić Pulpeciki w sosie porowo-grzybowo-paprykowym?

Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek obrać i posiekać lub przecisnąć przez praskę. Mięso zagniatać z odciśniętą z wody kajzerką, jajkiem i czosnkiem oraz słodką mieloną papryką. Doprawić mięsną masę do smaku solą i pieprzem i jeszcze słodką papryką. Formować z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi niewielkie pulpeciki. Rozgrzać na patelni olej 2 łyżki i podsmażać pulpeciki na złotobrązowy kolor. Pory oczyszczamy, z papryki usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i pory dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na niezbyt duże kawałki. Wrzucić do wywaru warzywnego i w tym wywarze gotować około 5 minut. Grzyby ( ja użyłam borowiki i kozaczki) leśne oczyścić, przetrzeć wilgotną szmatką kapelusze, jeśli są duże podzielić na ćwiartki. Na patelnię dodać pozostałą oliwę i wrzucić na rozgrzaną przygotowane grzyby. Podsmażać je tak długo, aż będą koloru złocistego i odparuje z nich woda. Do gorącego wywaru z papryką i porem włożyć podsmażone kulki i grzyby. Przytrzymać kilka minut na ogniu aby zawrzały. Doprawić sos do smaku solą, pieprzem i śmietaną. Ci, którzy lubią sosy bardziej zawiesiste mogą zagęścić sos 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Kulki te najlepiej smakują podane z kluskami np. Śląskimi, kopytkami, szagówkami, ale nie do pogardzenia są również podane z makaronem.

Podobne przepisy

Makaron razowy z sosem mięsnym

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-27

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Mięso mielone z cebulką smażone

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Kurczak panierowany

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-22

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Mięsne

Kotlety mielone

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-16

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Kiełbaski zawijane w szynkę

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-12-18

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Szaszłyki kurczakowo-warzywne

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-24

Dodany przez: orlan

Kategoria: Mięsne