Z cukru i wody gotujemy lukier. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę.Masło z margaryną ucieramy na pulchną masę. Następnie gotującym się lukrem sparzamy ubite białka i dalej ubijamy, aż do momentu, gdy całość przestygnie. Żelatynę rozpuszczamy w mleku. Do ubitych białek dodajemy powoli utartą margarynę z masłem oraz żelatynę. Masę dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy do tortownicy i schładzamy w lodówce, aż masa będzie sztywna. W 1,5 szklance wody rozpuszczamy galaretkę czerwoną i gdy będzie zastygać, wylewamy na masę w tortownicy, całość schładzamy w lodówce. Po schłodzeniu wylewamy na galaretkę drugą część masy i całość schładzamy ponownie w lodówce. Gdy ciasto dobrze zastygnie przyrządzamy polewę czekoladową wg przepisu na opakowaniu i polewamy nią ptasia pianka. Odstawiamy do zastygnięcia.
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Ciasta