Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy cukier. Gdy masa będzie jednolita ubijamy ją nadal dodając po jednym żółtku. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie ją mieszając.
Na koniec dodajemy przestudzoną (wcześniej rozpuszczoną) margarynę. Ciasto przelewamy do małej tortownicy (22 cm) i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Połowę serka homogenizowanego (25 dag) miksujemy z galaretką (płynną) i przelewamy na biszkopt w tortownicy.
Na masie układamy okrągłe biszkopty. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa stężała. W międzyczasie zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie, miksujemy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym (25 dag) i wykładamy masę na biszkopty. Na masie układamy kolejną porcję okrągłych biszkoptów. Sernik wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa delikatnie stężała.
W tym czasie ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Gdy będzie zimna wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki, żeby sernik całkowicie stężał. Smacznego 🙂
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery