Receptura została dodana w dniu: 21.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2560 osób!
Bon Appétit!
Mąkę – 1 szklanka i 2 łyżki wsypujemy do garnka, dodajemy żółtka, sól, startą gałkę muszkatołową i drewnianą łyżką rozcieramy, dodając po łyżce mleko. Mieszamy i dolewamy mleko, aż będzie spływało gęstą szeroką strugą z łyżki. Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pianę i resztę mąki dodajemy do ciasta i lekko mieszamy. Podczas gdy robimy ciasto na kluski, nastawiamy wodę z dodatkiem soli w szerokim garnku. Kluski kładziemy łyżką, za każdym razem zanurzając ją we wrzątku. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze około 3 – 5 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjmujemy z wody od razu na talerze, krasimy podsmażona słoniną lub bułeczką usmażoną na maśle.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie