Sos, z którym możemy podawać pierogi, z nadzieniem warzywnym, z soczewicy, rybnym, lub mięsnym
Świeże pomidory umyć, włożyć na 2 – 3 minuty do wrzącej wody. Następnie wyjąć z wrzątku i na chwile zanurzyć w zimnej wodzie. Obrać ze skórki i zmiksować. Pomidory z puszki rozgnieść widelcem lub również je zmiksować razem z zalewą. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek – zeszklić . Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy zmiksowane pomidory i gotujemy na wolnym ogniu aż do odparowania 1/2 ilości płynu. Gdy płyn – sok odparuje, a sos zaczyna gęstnieć dodać posiekaną bazylię i doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Smacznego.
Kategoria: Sosy
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy
Kategoria: Sosy