Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ugotowane płucka (ja używam wieprzowych) zemleć w maszynce, dodać wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz zeszkloną cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z mąki, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
Gdy wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową na durszlak. Następnie podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Płucka można z powodzeniem zastąpić mięsem.
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Przekąski
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Przekąski