Przepis na Pierogi z płuckami

Dodano przez:
Ile porcji:
20
Łączny czas przyrządzania:
90 min.
Czas przygotowania:
90 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2125
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Przekąski

Zdjęcia

Składniki

  • mąka 40 dag
  • jajko 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • płucka wieprzowe 45 dag
  • czerstwa bułka 1 sztuka
  • mleko 1 szklanka
  • sól do smaku wedle
  • pieprz czarny mielony do smaku wedle
  • tłuszcz do smażenia 2 łyżki

Akcesoria

  • nóż
  • deska do krojenia
  • patelnia
  • garnek
  • wałek
  • stolnica

Jak zrobić Pierogi z płuckami?

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu. Ugotowane płucka (ja używam wieprzowych) zemleć w maszynce, dodać wcześniej wymoczoną w mleku i odciśniętą bułkę oraz zeszkloną cebulkę. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Z mąki, jajka, soli i letniej wody zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować je dość cienko i wykrawać z niego kółka. Na środek każdego z nich nakładać farsz i zlepiać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.

Gdy wypłyną na wierzch wyławiać łyżką cedzakową na durszlak. Następnie podsmażać na rozgrzanym na patelni tłuszczu. Płucka można z powodzeniem zastąpić mięsem.

Podobne przepisy

Mortadelowe miseczki Kasi

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 37 min.

Data dodania: 2022-12-29

Dodany przez: kasiaw

Kategoria: Przekąski

Chleb o smaku oregano

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-12-21

Dodany przez: halina

Kategoria: Przekąski

Kanapka a’la hamburger

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-01-02

Dodany przez: agnieszka13

Kategoria: Mięsne

Pierogi z płuckami

Ile porcji: 20

Czas przyrządzenia: 90 min.

Data dodania: 2022-09-26

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Przekąski

Racuchy o smaku kiwi

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Przekąski

Tatar na szybko

Ile porcji: 16

Czas przyrządzenia: 25 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Przekąski