Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Zagnieść wolne ciasto starannie wyrabiać rękami. Kapustę, gotować około 40 min. Po ugotowaniu wylać na sitko żeby obciekła, wycisnąć w ręku i posiekać na desce. Pieczarki pokroić i usmażyć do miękkości. Na patelni roztopić margarynę dodać drobno posiekaną cebulą i podsmażyć. Kaszę ugotować. Kapustę, pieczarki i kaszę wymieszać ze sobą dodać tłuszcz z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy nadzienie, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi pierogów. Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę. Gdy wypłyną na wierzch, odkrywamy je i gotujemy 3-4 minuty na wolnym ogniu. Pierogi można polać tłuszczem z cebulką.
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie
Kategoria: Jarskie