Przepis na Pierogi jabłkowe

Dodano przez:
Ile porcji:
4
Łączny czas przyrządzania:
33 min.
Czas przygotowania:
30 m
Czas gotowania:
3 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
794
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Jarskie

Składniki

  • jabłka 4 szt
  • półtłusty twaróg 30 dag
  • cynamon 1 łyżeczka
  • mąka 1,5 szklanki
  • jajka 2 szt
  • sól do smaku
  • cukier do smaku

Jak zrobić Pierogi jabłkowe?

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do naczynia. Dodajemy rozgnieciony widelcem i posłodzony do smaku, oprószony cynamonem twaróg. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki, jajek, szczypty soli i ciepłej wody zagniatamy ciasto. /wody dodajemy tyle by ciasto łatwo było rozwałkować ale żeby też nie było zbyt luźne/ gotowe ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy na nie porcje farszu jabłkowo-serowego i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy /na małym ogniu/ 3 min od wypłynięcia. Pierogi możemy podawać posypane cukrem lub polane śmietanką.

Podobne przepisy

Kasza gryczana z białym serem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-12-29

Dodany przez: halina

Kategoria: Jarskie

Placuszki ziemniaczane al’a Kopytka

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Jarskie

Majonez

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-08-11

Dodany przez: tulipan

Kategoria: Jarskie

Tosty z serem pleśniowym

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: testera

Kategoria: Jarskie

Ryby w zalewie

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-21

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Jarskie

Naleśniki z serem

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: efka

Kategoria: Jarskie