Przepis na Piernik bakaliowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
915
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Receptura została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2433 osób!
Smacznego!

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 20 dag
  • masło 1/2 kostki
  • miódr 20 dag
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • soda 1 łyżka
  • gęsta smietana 2 łyżki
  • orzechy 5 dag
  • migdały 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • figi 5 dag

Jak zrobić Piernik bakaliowy?

Miód wymieszać z przyprawą korzenną i zrumienić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać śmietanę i przestudzony miód z przyprawą. Z białek jaj ubić sztywną pianę i dodawać ją do masy na przemian z sodą i mąką. Na koniec dodać posiekane bakalie i delikatnie wymieszać ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę.

Podobne przepisy

Rolada z jabłkami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-09-15

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Ciasta

Ciasto mojej mamy Shrek

Ile porcji: 40

Czas przyrządzenia: 50 min.

Data dodania: 2022-12-04

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Tort bez pieczenia

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-09-10

Dodany przez: PatrycjaDyderska

Kategoria: Ciasta

Ślimaki

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-04

Dodany przez: buba00

Kategoria: Ciasta

Bezowo-śliwkowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-01

Dodany przez: monika4

Kategoria: Ciasta

Szarlotka z kremem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-10-26

Dodany przez: Marta1986

Kategoria: Ciasta