Przepis na Piernik bakaliowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
2 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
978
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 20 dag
  • masło 1/2 kostki
  • miódr 20 dag
  • przyprawa do pierników 1 łyżka
  • soda 1 łyżka
  • gęsta smietana 2 łyżki
  • orzechy 5 dag
  • migdały 5 dag
  • rodzynki 5 dag
  • figi 5 dag

Jak zrobić Piernik bakaliowy?

Miód wymieszać z przyprawą korzenną i zrumienić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać śmietanę i przestudzony miód z przyprawą. Z białek jaj ubić sztywną pianę i dodawać ją do masy na przemian z sodą i mąką. Na koniec dodać posiekane bakalie i delikatnie wymieszać ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w temp. 180 stopni przez około 1 godzinę.

Podobne przepisy

Kruche ciastka z orzechami

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-11-05

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Bnanowa rolada z wafla

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 33 min.

Data dodania: 2022-11-30

Dodany przez: CEZARY

Kategoria: Ciasta

Babka marmurkowa

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-02-27

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Ciasta

Piaskowa babka waniliowo-kakaowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-03

Dodany przez: Pola

Kategoria: Ciasta

Bułki serowe

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-29

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Tort kawowy

Ile porcji: 8

Data dodania: 2023-04-26

Dodany przez: kaMisia13

Kategoria: Ciasta