# miejsce na reklamę #

Przepis na Piekło w ustach – łazanki

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
60 min.
Czas przygotowania:
1 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
2467
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Makarony

Łazanki pikantne, nie dla delikatnego przełyku.

Przepis została dodana w dniu: 18.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2225 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

  • kapusta kwaszona 600 g
  • makaron łazanki 500 g
  • papryka czerwona 0,5 - 1 strąk
  • papryczka chili 1 strączek
  • boczek wędzony 100 g
  • wędlina (szynka, baleron, polędwica, schab) 200-250 g
  • słonina 5 dag
  • sól
  • ew. pieprz
  • liście laurowe 1-2 szt
  • majeranek
  • bazylia
  • curry mielone szczypta
  • olej 3 łyżki

Jak zrobić Piekło w ustach – łazanki?

Kapustę płuczemy, odciskamy. Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 – 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia. Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy go i odcedzamy. Odsączony przekładamy do dużego rondla. Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i drobniutko posiekane chili dorzucamy liście laurowe, majeranek i sól. Wędlinę, z której opróżniliśmy „przeciążoną” lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę. Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek). Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry. Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami. Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.

# miejsce na reklamę #

Podobne przepisy

Malutkie lasagne

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 80 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Muszle makaronowe ze szpinakiem

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-05

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Makarony

Łazanki z pekinką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2012-04-27

Dodany przez: malinka18

Kategoria: Makarony

Lazania z kurczakiem i porami w śmietanowo-serowym sosie

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2011-08-18

Dodany przez: bernika

Kategoria: Makarony

Spagetii

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-06-30

Dodany przez: monika4

Kategoria: Makarony

Zacierki drobione z kaszą jaglaną

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-17

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Makarony