Przepis na Pieczone piersi kaczki

Dodano przez:
Ile porcji:
2
Łączny czas przyrządzania:
55 min.
Czas przygotowania:
10 m
Czas pieczenia:
35 m
Czas smażenia:
10 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
3074
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Pieczone piersi kaczki to łatwe, proste i smaczne w przygotowaniu danie.

Majeranek nadaje bardzo charakterystyczny aromat, a masowanie i marynowanie powoduje, ze mięso jest jednocześnie kruche i soczyste.

Pieczone piersi kaczki znakomicie nadadzą się na wykwintny obiad, gdyż mimo prostych składników zachwycają smakiem.

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Pieczone piersi kaczki?

Piersi kaczki umyć w zimnej wodzie i wytrzeć ręcznikiem papierowym. Opuszkami palców ugniatać mięso, tak jakby chciało się je wymasować – masowanie pomaga rozbić tłuszcz, który jest w mięsie, dzięki czemu kaczka lepiej się piecze i lepiej smakuje.

Skórę naciąć ukośnie i mięso zamarynować w soli, pieprzu oraz majeranku. Odstawić na minimum 2 godziny.

Piekarnik nastawić na 180 stopni. Patelnie z nieprzywierającym dnem rozgrzać i ułożyć piersi kacze skóra do dołu. Jak zacznie wytapiać się tłuszcz i skóra zacznie brązowieć przełożyć na drugą stronę i smażyć 5 minut.

Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać wytopionym tłuszczem i wstawić do piekarnika. Piec 35-40 minut.

Podobne przepisy

Grillowane piersi z kurczaka

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-11

Dodany przez: Wiera

Kategoria: Mięsne

Podsuszana, pieczona – kiełbasa swojska

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-09-29

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Mięsne

Gulasz węgierski

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-12

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Jajecznica na bekonie ze swojską kiełbasą

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-17

Dodany przez: p0mid0r

Kategoria: Mięsne

Boczuś pieczony

Ile porcji: 30

Czas przyrządzenia: 150 min.

Data dodania: 2022-12-31

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Mięsne

Mandarynkowy indyk

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 120 min.

Data dodania: 2023-08-30

Dodany przez: dorota20w

Kategoria: Mięsne