Przepis na Pieczeń rzymska z warzywami

Dodano przez:
Ile porcji:
5
Łączny czas przyrządzania:
120 min.
Czas przygotowania:
120 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1544
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Składniki

  • mięso mielone 1 kg
  • cebula 1 szt
  • jajka 2 szt
  • kajzerka 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • zioła prowansalskie 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

farsz

  • cukinia długa 1 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • papryka zielona 1 szt
  • papryka żółta 1 szt
  • natka 0,5 pęczka
  • bułka tarta 1 łyżka
  • żółtko 1 szt
  • oliwa 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Jak zrobić Pieczeń rzymska z warzywami?

Przygotowujemy mięso:
cebule obieramy, siekamy i przesmażamy na maśle i odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką, cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 20 min.

Przygotowujemy warzywa:
cukinię myjemy, ścinamy końcówki, wydrążamy i lekko blanszujemy. Pozostałe warzywa oczyszczamy. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie i studzimy. Natkę drobno siekamy i dodajemy do cebuli i papryki, wbijamy również żółtko, wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy cukinię. Na papier do pieczenia wykładamy połowę masy mięsnej, układamy nafaszerowaną cukinię i przykrywamy resztą masy mięsnej, zawijamy papier, umieszczamy w formie do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. Pieczemy ok. 80 min.

Podobne przepisy

Placki z filetów kurczaka i pieczarek

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-12-05

Dodany przez: terenowa22

Kategoria: Mięsne

Kaszanka zwyczajna

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-22

Dodany przez: daktyl

Kategoria: Kasze i ryż

Kokiety z mięsem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-02-07

Dodany przez: Harry_Pioter

Kategoria: Mięsne

Polędwiczki z pieczarkami

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-16

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Zrazy wołowe

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: Lukrecja

Kategoria: Mięsne

Filety z indyka z delikatną skórką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2022-09-11

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne