Przygotowujemy mięso:
cebule obieramy, siekamy i przesmażamy na maśle i odstawiamy do przestygnięcia. Kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mieszamy z jajkami, odciśniętą bułką, cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na 20 min.
Przygotowujemy warzywa:
cukinię myjemy, ścinamy końcówki, wydrążamy i lekko blanszujemy. Pozostałe warzywa oczyszczamy. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na oliwie i studzimy. Natkę drobno siekamy i dodajemy do cebuli i papryki, wbijamy również żółtko, wsypujemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy cukinię. Na papier do pieczenia wykładamy połowę masy mięsnej, układamy nafaszerowaną cukinię i przykrywamy resztą masy mięsnej, zawijamy papier, umieszczamy w formie do zapiekania i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c. Pieczemy ok. 80 min.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Kasze i ryż
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne