Przygotować zalewę: zagotować wodę dodając saletrę i zmielone lub utłuczone przyprawy,usunąć pianę i ostudzić.
Do glinianego lub szklanego naczynia włożyć szynkę i zalać zimną zalewą w takiej ilości żeby mięso było w całości zakryte.
Naczynie przykryć i odstawić w zimne miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie wyjąć szynkę,uformować i włożyć w siatkę masarską lub związać grubą nitką.
Włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego,można podlać odrobina wody,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ok.2 godzin w tem 190-200 stopni-polewając wytworzonym sosem.Przed pieczeniem można też szynkę włożyć na chwilę do wrzątku,żeby się ścięła i dopiero wtedy piec.
Smacznego!
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne