Przepis na Peklowana szynka

Dodano przez:
Ile porcji:
15
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1666
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • szynka surowa 2.5 kg

marynata

Akcesoria

  • garnek kamienny
  • możdzież
  • siatka masarska
  • brytfanna

Jak zrobić Peklowana szynka?

Przygotować zalewę: zagotować wodę dodając saletrę i zmielone lub utłuczone przyprawy,usunąć pianę i ostudzić.
Do glinianego lub szklanego naczynia włożyć szynkę i zalać zimną zalewą w takiej ilości żeby mięso było w całości zakryte.
Naczynie przykryć i odstawić w zimne miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie wyjąć szynkę,uformować i włożyć w siatkę masarską lub związać grubą nitką.
Włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego,można podlać odrobina wody,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ok.2 godzin w tem 190-200 stopni-polewając wytworzonym sosem.Przed pieczeniem można też szynkę włożyć na chwilę do wrzątku,żeby się ścięła i dopiero wtedy piec.
Smacznego!

Podobne przepisy

Omlet z parówką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-05-03

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Ćwiartki kurczaka na obiad

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-03-11

Dodany przez: Car

Kategoria: Mięsne

Ziołowe zraziki

Ile porcji: 10

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-11-26

Dodany przez: enia

Kategoria: Mięsne

Nugetsy

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Mięsne

Serowomięsny kotlecik

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 10 min.

Data dodania: 2022-10-06

Dodany przez: pioge7

Kategoria: Mięsne

Bekon smażony

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-05-17

Dodany przez: madi356

Kategoria: Mięsne