Przepis na Peklowana szynka

Dodano przez:
Ile porcji:
15
Łączny czas przyrządzania:
40 min.
Czas przygotowania:
40 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1608
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Zdjęcia

Składniki

  • szynka surowa 2.5 kg

marynata

Akcesoria

  • garnek kamienny
  • możdzież
  • siatka masarska
  • brytfanna

Jak zrobić Peklowana szynka?

Przygotować zalewę: zagotować wodę dodając saletrę i zmielone lub utłuczone przyprawy,usunąć pianę i ostudzić.
Do glinianego lub szklanego naczynia włożyć szynkę i zalać zimną zalewą w takiej ilości żeby mięso było w całości zakryte.
Naczynie przykryć i odstawić w zimne miejsce na 5-7 dni.
Po tym czasie wyjąć szynkę,uformować i włożyć w siatkę masarską lub związać grubą nitką.
Włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego,można podlać odrobina wody,wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości ok.2 godzin w tem 190-200 stopni-polewając wytworzonym sosem.Przed pieczeniem można też szynkę włożyć na chwilę do wrzątku,żeby się ścięła i dopiero wtedy piec.
Smacznego!

Podobne przepisy

Skrzydełka zawijane w boczku ze śliwką

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-16

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Suszona plędwica wołowa

Ile porcji: 24

Data dodania: 2023-04-17

Dodany przez: VoytekK

Kategoria: Mięsne

Gulasz po chłopsku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-07-14

Dodany przez: malinka

Kategoria: Mięsne

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-03-05

Dodany przez: opra

Kategoria: Mięsne

Udka w marynacie miodowej

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 840 min.

Data dodania: 2024-03-21

Dodany przez: malg0kolczyk0wnia

Kategoria: Mięsne

Filet z cebulką do makaronu

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2024-03-01

Dodany przez: Junior

Kategoria: Mięsne