Przepis na Pasztet z kurczaka z pieczarkami

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
180 min.
Czas przygotowania:
3 g
Data dodania:
Wyświetlenia:
3104
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zimny bufet

Składniki

  • mięso z kurczaka 1/2 kg
  • pieczarki 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • śmietana 36% 2 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • sok z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Jak zrobić Pasztet z kurczaka z pieczarkami?

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Zmiksować ze śmietaną i jajkami. Cebulę posiekać, podsmażyć na suchej patelni. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, usmażyć, wymieszać z cebulą, dodać masło. Pod koniec smażenia wsypać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić sokiem z cytryny i papryką. Ostudzić, wymieszać z masą drobiową. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podłużną formę wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę, wyrównać wierzch. Formę wstawić do kąpieli wodnej. Piec ok. 1, 5 godziny w temp. 160 stopni.

Podobne przepisy

Sniadanie z „głodną” parówką

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-10-08

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Zimny bufet

Masło z musztardą

Ile porcji: 1

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-04-04

Dodany przez: madi356

Kategoria: Zimny bufet

Jaja z makrelą

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2023-04-18

Dodany przez: kasiulka122_wwy

Kategoria: Zimny bufet

Twarożek z żółta papryką i rzodkiewkami

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2024-03-15

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Zimny bufet

Surówka marchwiowo-jabłkowa

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-17

Dodany przez: grazynka

Kategoria: Zimny bufet

Żółty ser

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2024-02-12

Dodany przez: lewewelina23

Kategoria: Zimny bufet