Receptura została opublikowana w dniu: 19.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2221 odwiedzających!
Na zdrowie!
Suszone grzyby umyć i namoczyć w letniej wodzie. Umyte mięsa pokroić na kawałki, w garnku zalać je niedużą ilością osolonej wody (powinna przykrywać mięsa) i gotować do miękkości. W trakcie gotowania dodać pokrojoną wątróbkę, cebule i suszone grzyby. Odcedzić, wystudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Wszystkie składniki dwukrotnie zemleć. Dodać jajka, sól, pieprz i pozostałe zmielone przyprawy. Masę pasztetową wymieszać. Dwie formy wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Masę przełożyć do brytfanek, napełniając je do 3/4 wysokości. Piec około 40 minut w temperaturze 200 – 250 stopni c. Wystudzić, następnie wyjąć z foremek. Rozmrozić ciasto zgodnie z przepisem na opakowaniu. Obłożyć nim pasztet (na wierzchu położyć ozdobne paski wykrojone z ciasta radełkiem do faworków lub maleńkimi foremkami wykrawać jakieś fory, w kształcie jajek, lub serduszek). , posmarować rozmąconym żółtkiem, ułożyć na blaszce i piec 20 – 30 minut w temp 200 stopni c.
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet