Przepis na Parzybroda

Dodano przez:
Ile porcji:
6
Łączny czas przyrządzania:
65 min.
Czas przygotowania:
20 m
Czas gotowania:
45 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
1247
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Zupy

Zupa uwzględnioną na Liście Produktów Tradycyjnych. Jest jednogarnkową potrawą wiejską. W dawnych czasach ze względu na łatwość przyrządzenia i dostępność była najczęściej podczas żniw lub wykopków

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Parzybroda?

Kapustę opłukać i poszatkować. Ziemniaki umyć, obrać i też pokroić w kostkę. Do wrzącej wody wrzucić świeże żeberka, opłukaną i poszatkowaną kapustę oraz ziemniaki, liść laurowy, koperek posiekany. Gotować aż wszystko będzie miękkie. 2na smalcu usmażyć na złoty kolor cebulę, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Zagęścić nią zupę i doprawić przyprawami do smaku.

Podobne przepisy

Wywar na żeberkach

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2024-01-07

Dodany przez: robbo

Kategoria: Zupy

Grochówka na żeberkach

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 70 min.

Data dodania: 2022-11-02

Dodany przez: beatkaa153

Kategoria: Zupy

Zupa jarzynowa

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-05-11

Dodany przez: netha

Kategoria: Zupy

Zupa gulaszowa

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-07-14

Dodany przez: ewasylwia

Kategoria: Zupy

Zupa warzywna na skrzydełkach

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-09-21

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Zupy

Lane ciasto

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-06-23

Dodany przez: netha

Kategoria: Zupy