dla reszty świata zupa z kalarepy, bo też oberiba po śląsku to kalarepa. Jest to prosta i bardzo smaczna zupa, której przygotowanie nie wymaga wiele zachodu.
Do zupy używamy zarówno liści jak i głąba kalarepy, które najpierw dokładnie myjemy. Kalarepki obieramy z wierzchu i kroimy w cienkie plasterki. Liście odrywamy z łodyg i rwiemy na kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy również na cienkie plasterki. Do gotującego się rosołu dodajemy nasze ziemniaki, liście i plasterki kalarepy. Dodajemy natkę pietruszki, a tym razem do zupy trafiły też liście lubczyku. Wszystko razem gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pierzem. Na koniec wkrajamy mięso. Zupa gotowa jest do podania, teraz wystarczy się nią rozkoszować. Smacznego.
Ps. Pamiętać należy żeby stosunek płynu do warzyw był jak 1:2 bo zupa ma być dość gęsta a nie wodnista. Traktujemy ją bardziej nie jak zupa a danie jednogarnkowe. Oczywiście dla łasuchów można ją okrasić zasmażką i skwarkami ale to już jest szczyt rozpusty
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy
Kategoria: Zupy