przepis od lat w mojej rodzinie
Nóżki i golonkę umyć. Do garnka włożyć nóżki i golonkę, dodać warzywa, cebulę, czosnek i przyprawy. Zalać całość wodą tak by lekko przykryła nóżki i włoszczyznę. Dodać sól do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować aż zmiękną i zaczną się rozpadać. W między czasie wyjąć 3 marchewki i pokroić w plasterki. Ugotowane nóżki wyjąć na talerz – przecedzić wywar do garnka i przetrzeć warzywa. Pokroić mięso z nóżek – nie tylko mięso ale i chrząstki. Dodać mięso do przecedzonego wywaru. Dosypać żelatynę i doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając rozpuścić żelatynę. Do miseczek włożyć po kilka plasterków marchewki i zalać mięsem w wywarze. Odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić do lodówki by nóżki stężały. Kropimy octem.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet
Kategoria: Zimny bufet