Mini pączusie – cynamonowe kuleczki – smaczna przekąska coś jak mini pączki
Drożdże zalewamy ciepłą wodą i mieszamy. Mąkę mieszamy z solą i dwukrotnie przesiewamy. W mące robimy wgłębienie, w które wlewamy rozrobione drożdże i wódkę (wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 120 minut. W tym czasie sporządzamy syrop – lukier. Do rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder , cynamon ( cynamonu jeśli lubimy jego zapach i smak dodajemy nawet 0, 5 łyżeczki) i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Nastawiamy na mały ogień i gotujemy ok. 5- 7 minut. W głębokim naczyniu lub frytkownicy rozgrzewamy tłuszcz – najlepiej olej – i gdy olej jest już gorący formujemy 2 łyżeczkami od herbaty – kuleczki z ciasta i smażymy je na ciemno złoty kolor. Usmażone odkładamy na ręcznik kuchenny tzw. Gąbkę aby odciekły z nadmiaru tłuszczu – chociaż gdy dodamy alkohol, tłuszcz nie będzie wsiąkał w kuleczki. Gdy kuleczki obeschną przekładamy je na półmisek i oblewamy cynamonowo miodowym lukrem.
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery