Przepis na Mazurek ponczowy

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
835
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Ciasta

Składniki

  • mąka 40 g
  • żółtek 8 szt
  • białek 5 szt
  • rum 25 ml
  • dżem morelowy 300 g
  • cukier puder 100 g
  • sok i skórka cytrynowa
  • tłuszcz
  • własne lukier

Jak zrobić Mazurek ponczowy?

Żółtka utrzeć z cukrem, startą skórką i sokiem z cytryny, połączyć z pianą ubitą z białek, przesypując przesianą mąką. Przygotowane ciasto podzielić na 2 części, ułożyć na blachach wysmarowanych tłuszczem i posypanych mąką, wyrównać powierzchnię i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu skropić rumem, przełożyć dżemem i pozostawić do stężenia. Potem polać lukrem.

Podobne przepisy

Szybki makowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-04-30

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Serkowa masa do rolady

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-11-17

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Oponki domowe

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-06-27

Dodany przez: Albertos

Kategoria: Ciasta

Ciasto

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-11-19

Dodany przez: Bulma

Kategoria: Ciasta

Mrówkowiec

Ile porcji: 24

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-04-22

Dodany przez: teressa444

Kategoria: Ciasta

Tort z masą czekoladową

Ile porcji: 12

Czas przyrządzenia: 210 min.

Data dodania: 2022-12-11

Dodany przez: malina

Kategoria: Ciasta