Przepis na Marynowany boczek wędzony, gotowany

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
5339
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Mięsne

Smaczna wędzonka domowa, a tym smaczniejsza, że marynowana i wędzona przez siebie.

Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2959 odwiedzających!
Na zdrowie!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Marynowany boczek wędzony, gotowany?

Boczek tniemy na kawałki. Przyprawy rozdrabniamy, mieszamy z solą kuchenną i saletrą. Częścią tej mieszanki nacieramy ze wszystkich stron kawałki boczku i układamy je skórą do dołu w beczułki, garnki kamienne lub inne naczynia równomiernie przesypując kawałki mięsa resztą mieszanki peklującej. Boczek nakrywamy wyparzonym talerzem lub denkiem, obciążając wyparzonym kamieniem i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni kontrolujemy stan boczku i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 2—3 tygodniach boczek moczymy w zimnej wodzie w ciągu 1—2 godz. , obmywamy w ciepłej i wieszamy, aby mięso obciekło i obeschło. Następnie boczek wędzi się w ciepłym dymie w ciągu 1—3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie wstawiamy boczek, do gotującej się wody, osolonej i z dodatkiem ulubionych przypraw gotujemy go od 30 – 50 minut.

Podobne przepisy

Sos z kaparami i oliwkami

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-30

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Mięsne

Mielona szynka z kiełbasą

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 40 min.

Data dodania: 2022-12-07

Dodany przez: malina

Kategoria: Mięsne

Placuszki z wątróbki z marchewką

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-07-29

Dodany przez: halina

Kategoria: Mięsne

Bitki schabowe w sosie pieczeniowym

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 35 min.

Data dodania: 2022-08-23

Dodany przez: danusia19671

Kategoria: Mięsne

Pałki chrupiące

Ile porcji: 3

Czas przyrządzenia: 180 min.

Data dodania: 2022-09-14

Dodany przez: bernika

Kategoria: Mięsne

Roladki drobiowe nadziewane farszem

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2023-08-01

Dodany przez: eva45

Kategoria: Mięsne