Smaczna wędzonka domowa, a tym smaczniejsza, że marynowana i wędzona przez siebie.
Receptura została dodana w dniu: 17.07.2022
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2959 odwiedzających!
Na zdrowie!
Boczek tniemy na kawałki. Przyprawy rozdrabniamy, mieszamy z solą kuchenną i saletrą. Częścią tej mieszanki nacieramy ze wszystkich stron kawałki boczku i układamy je skórą do dołu w beczułki, garnki kamienne lub inne naczynia równomiernie przesypując kawałki mięsa resztą mieszanki peklującej. Boczek nakrywamy wyparzonym talerzem lub denkiem, obciążając wyparzonym kamieniem i umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Co kilka dni kontrolujemy stan boczku i przekładamy kawałki mięsa z dołu na wierzch, a z wierzchu na dno. Po 2—3 tygodniach boczek moczymy w zimnej wodzie w ciągu 1—2 godz. , obmywamy w ciepłej i wieszamy, aby mięso obciekło i obeschło. Następnie boczek wędzi się w ciepłym dymie w ciągu 1—3 dni, tym dłużej, im grubszy jest boczek. Następnie wstawiamy boczek, do gotującej się wody, osolonej i z dodatkiem ulubionych przypraw gotujemy go od 30 – 50 minut.
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne