Przepis na Makaron staropolski

Dodano przez:
Ile porcji:
8
Łączny czas przyrządzania:
30 min.
Czas przygotowania:
30 m
Data dodania:
Wyświetlenia:
2518
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Kasze i ryż

Makaron podajemy do rosołu z kury lub wołowiny.

Przepis została dodana w dniu: 18.03.2023
Do tej pory zapoznało się z nią ponad 2145 osób!
Smacznego!

Zdjęcia

Składniki

Jak zrobić Makaron staropolski?

W usypanej w kopczyk mące robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone od białek żółtka i zagniatamy ciasto, początkowo nożem, a następnie za pomocą rąk. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, jednolite, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Odkładamy, by lekko przeschło. Przesuszone krążki ciasta kroimy na połowę, zwijamy, kroimy w nitki i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki świeżego masła. Cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, dokładnie odsączamy.

Podobne przepisy

Makaron staropolski

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-03-18

Dodany przez: Teresa

Kategoria: Kasze i ryż

Pulpety z papryką i ryżem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 60 min.

Data dodania: 2022-08-02

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kasze i ryż

Ryż z marchewką i groszkiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-31

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Kasze i ryż

Sałatka z ryżem i fasolą

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-01-11

Dodany przez: Agatta

Kategoria: Kasze i ryż

Naleśniki z pikantnym nadzieniem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 45 min.

Data dodania: 2022-07-03

Dodany przez: madi356

Kategoria: Kasze i ryż

Kluseczki kładzione z grysiku

Ile porcji: 6

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2022-07-18

Dodany przez: Ter-esa

Kategoria: Kasze i ryż