Przepis na Lutenica

Dodano przez:
Ile porcji:
24
Data dodania:
Wyświetlenia:
1626
Ocena przepisu:
Zobacz także:
Sałatki

Składniki

Jak zrobić Lutenica?

Dojrzałe czerwone pomidory umyć, pokrajać na ósemki i gotować aż zmiękną, a wtedy przetrzeć przez sito. Otrzymaną masę pomidorową gotować w dalszym ciągu na małym ogniu, aż zgęstnieje na puree. Jędrne czerwone papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w paski i ugotować w słonej wodzie; jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito. Zmieszać pomidorowe puree z przetartymi paprykami i oliwą. Masę posolić do smaku (ok.120g soli) i gotować aż zacznie pryskać. Jeszcze gorącą lutenicę wkładać do dokładnie wysuszonych (najlepiej w gorącym piekarniku) małych słoików, a z wierzchu zalać oliwę na 2 palce głębokości. Przy podawaniu przyprawić octem i roztartym czosnkiem do smaku oraz tłuczonych orzechami. Jest to pospolicie używany dodatek do wszelkiego rodzaju mięs.

Podobne przepisy

Sałatka z selera z szynką

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2023-03-07

Dodany przez: dywers

Kategoria: Sałatki

Sałatka z prażoną dynią i słonecznikiem

Ile porcji: 4

Czas przyrządzenia: 15 min.

Data dodania: 2024-02-07

Dodany przez: mkmadzia

Kategoria: Sałatki

Sałatka z selerem i ananasem

Ile porcji: 5

Czas przyrządzenia: 5 min.

Data dodania: 2023-07-13

Dodany przez: malinka

Kategoria: Sałatki

Sałatka różyczka

Ile porcji: 2

Czas przyrządzenia: 20 min.

Data dodania: 2023-01-02

Dodany przez: foczka-ks

Kategoria: Sałatki

Marchew z oliwą z oliwek

Ile porcji: 7

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-06-22

Dodany przez: monika4

Kategoria: Sałatki

Same zdrowe warzywka

Ile porcji: 8

Czas przyrządzenia: 30 min.

Data dodania: 2023-05-13

Dodany przez: monika4

Kategoria: Sałatki