Gnocchi znaczy po włosku „kluski”. Właściwie każdy region Włoch ma swoje tradycje, np. w Toskanii używa się serka ricotta, a w Rzymie gnocchi przygotowuje się z ciasta makaronowego. Ten przepis, na moim zdaniem najprostsze gnocchi, pochodzi z książki Gotuj z Oliverem, autorem jest oczywiście Jamie Oliver 🙂
Ziemniaki dokładnie szoruję, polewam oliwą i nakłuwam widelcem. Wstawiam do gorącego piekarnika (220 stopni C.) i piekę około 60 minut. Z wierzchu mogą być nawet bardzo przypieczone, ale w środku będą miękkie.
Wyjmuje i odstawiam na 10 minut, aby lekko przestygły, następnie kroję na połówki i wyjmuje łyżka środek. Przeciskam praską, dodaję sól, pieprz, żółtko i połowę mąki. Mieszam, aż zaczyna się łączyć w zwarte ciasto. Jak jest za rzadkie dodaje mąkę.
Formuje kulę, dzielę na 4 części, robię podłużne wałki i kroję na 1,5-2 cm kawałki. Każdy naciskam umączonym widelcem, aby powstały rąbki. W dużym garnku gotuję wodę, lekko sole i dodaję łyżkę oliwy. Gotuję gnocchi 4 minuty od wypłynięcia.
Sos:
Pesto mieszam z 2-3 łyżkami wody z gotowania gnocchi, oraz pozostałą oliwą. Sosem polewam gotowe kluski.
Kategoria: Kuchnie świata
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Desery
Kategoria: Przepisy wegetariańskie
Kategoria: Kuchnie świata