Kurczaka umyć, usunąć nadmiar tłuszczu, posolić także w środku. Przygotować nadzienie: pieczarki drobno posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach masła. Groszek odcedzić z zalewy, wymieszać z pieczarkami, bułką tartą, żółtkami natka pietruszki, ubitą na sztywno pianę z białek (gdyby nadzienie było zbyt rzadkie, dodać nieco więcej bułki tartej), doprawić solą i pieprzem. Wypełnić tuszkę nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć igłami do zrazów. Posmarować pozostałym masłem i piec około 1 godziny w temp 180stc, polewając wytwarzającym się sosem. Po wyjęciu odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Pokroić na części tak żeby w każdej był kawałek nadzienia. Podawać z ziemniakami piure lub frytkami i sałatą ze śmietaną.
Kategoria: Kuchnia polska
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne
Kategoria: Mięsne