Krem cytrynowy I
cytryna 2
pomarańcza 1
żółtka 4
cukier 12 dkg
białka 5
żelatyna 1 dkg
skórka cytrynowa
woda gorąca 3 łyżki
1. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy.
2. Zetrzeć trochę skórki, namoczyć. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie.
3. Z białek ubić pianę.
4. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryn, rozpuszczoną żelatynę i mieszać całą masę, aż nabierze gęstości kwaśnej śmietany.
5. Gdy masa żółtkowa zgętnieje, szybko wymieszać z pianą.
6. Krem wyłożyć zaraz do kielichów, ostudzić, przybrać skórką pomarańczową i półkrążkami z cytryny.
Kategoria: Desery
Kategoria: Ciasta
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery
Kategoria: Desery